Backgammon variant: tric trac

Geplaatst op: 17-06-2014

Backgammon kent enkele verschillende spelletjes varianten zodat je fijn kunt afwisselen. Op deze manier kun je veel spelletjes varianten, zoals te vinden op www.brazaar.nl, onder de knie krijgen en zo zul je ook meer inzicht in het spel krijgen. De bekendste Nederlandse variant wordt aangeduid met de term 'Tric Trac'. Hier zullen we je meer over vertellen.

De geschiedenis van Tric Trac

De Nederlandse variant van backgammon wordt ook wel Tric Trac genoemd. Het spelletje kent zijn oorsprong in de renaissance. Het werd geïntroduceerd aan de elite in 1500 en is erg populair gebleven in Frankrijk tot midden 1900. Omdat de oorsprong van het spelletje in Frankrijk ligt, denken veel mensen dat Tric Trac het Franse woord is voor Backgammon, maar dat is niet juist. Hoewel de naam hetzelfde is, lijkt de huidige Nederlandse Tric Trac en de vroegere Franse variant totaal niet op elkaar. Ook is de Nederlandse variant bij lange na niet zo populair en bekend als de Franse tegenhanger.

Verschillen tussen backgammon en tric trac

Één van de grote en duidelijke verschillen tussen backgammon en tric trac is het feit dat er bij tric trac geen beginopstelling is. Bij backgammon liggen alle stenen al op het bord, terwijl men bij tric trac alle stenen het veld in moet spelen. Tevens is er een groot verschil tijdens het dobbelen. Wanneer er dubbel wordt gegooid, speel je normaal gesproken 4x het dubbel gegooide getal. Bij Tric Trac gaat het anders. Je speelt dan 2x het dubbel gegooide getal, en 2x het getal dat aan de onderkant van de dobbelsteen staat. Wanneer je 2-1 gooit, is dit ook speciaal: je mag nu 2x1, 2x2, 2x5 en 2x6 spelen, in die specifieke volgorde. Heb je dubbel gegooid? Dan mag je bij Tric Trac nogmaals gooien, maar alleen als je je worp hebt kunnen afmaken.

Tric trac spelen

Tric trac mag dan een Nederlandse variant zijn, er zijn genoeg mogelijkheden om het spel te spelen. Er zijn namelijk een aantal flash versies te vinden. Een website waar je deze variant op kunt vinden is het online spelletjes portaal van spelletjes-nl.nl die je hier gratis kunt spelen. Je kunt er natuurlijk ook de reguliere backgammon spelletjes vinden. Keuze genoeg dus. Alvast veel plezier met spelen!