Backgammon spelregels

Geplaatst op: 17-06-2014

Backgammon is een spel dat  op het eerste gezicht misschien vrij lastig te begrijpen is. De fiches flitsen over het bord en voor je het weet is er iemand gewonnen. Toch is het een erg leuk spel wanneer je het eenmaal begrijpt. Daarom zullen wij de spelregels voor je op een rijtje zetten zodat jij ook van dit leuke spel kunt genieten!

Het doel van Backgammon

Het doel van het spel is om jouw schijfjes, ook wel mannen genoemd, als eerste naar het thuishonk te brengen. Het is een soort oorlog op het bord, want er wordt behoorlijk gestreden. De zwarte stenen gaan van vakje 24 naar vakje 1, en de witte stenen gaan van vakje 1 naar vakje 24. Wanneer je als eerste al je stenen naar de andere kant van het bord hebt gebracht, ben jij de winnaar.

Dobbelen

Nadat de stenen in de juiste beginpositie zijn gebracht, wordt er gedobbeld. Beide spelers dobbelen met 1 dobbelsteen. Wanneer 'zwart' 1 gooit, en 'wit' 4, dan mag 'wit' beginnen met 4-1 worp. Wanneer er is gegooid, mag de speler 2 keer stenen verplaatsen. De ene steen mag 4 plaatsen vooruit, en de andere 1 plaats vooruit. Hij kan er ook voor kiezen om één steen twee keer te verplaatsen (4 en 1 keer). De steen mag als volgt verplaatst worden:

  • Je mag alleen maar vooruit zetten
  • Je mag je steen alleen verplaatsen naar een bepaald punt wanneer
    • er nog geen enkele steen op de desbetreffende plaats staat
    • er al één of meer stenen van jezelf op de desbetreffende plaats staan
    • er één steen van de tegenstander op de desbetreffende plaats staat. (slaan)
  • Wanneer je zet wordt geblokkeerd (door twee of meer stenen van de tegenstander), dan gaat je beurt voorbij
  • Je bent verplicht om je worp af te maken, ook als dat minder goed uitkomt.

Slaan en geslagen worden

Wanneer de ene kleur een steen van de andere kleur slaat, wordt deze op de bar geplaatst. Stel dat wit is geslagen, dan is het verplicht om met deze steen terug in het spel te komen voordat er andere witte stenen verplaatst mogen worden. Wanneer zwart op de eerste 6 vakjes van het bord 2 of meer stenen heeft liggen, dan is het een closed board. Dit wil zeggen dat wit op geen enkele manier op het bord kan komen, omdat zwart alles heeft geblokkeerd. Wit zal dan moeten wachten totdat zwart een plaatsje vrij maakt.